lauantai 13. joulukuuta 2014

Lucia valon suo

Ylioppilaskunnan laulajat - Pyhä Lucia

Tänään on Pyhän Lucian päivä. Ainut mitä Luciasta varmaksi tiedetään on se, että hän koki marttyyrikuoleman vuoden 304 tienoilla. Luciasta on legendoja, joissa hänet on joko yritetty pakottaa naimisiin tai prostituutioon. Ensiksi mainitun mukaan Lucia repi silmät päästään, koska naimisiinmenon ahdistelu ei loppunut ja hän lähetytti nämä silmät tälle nuorukaiselle. Myöhemmin Neitsyt Maria sitten lahjoitti Lucialle uudet silmät ja tästä ällistyneenä nuorukainen kääntyi myös kristityksi. Tämän takia Lucia onkin sokeiden ja näkövaimmaisten pyhimys.

Pyhimykset on mun mielestä kiinnostavia, sillä tykkään tarinoista ylipäätään. En varsinaisesti usko pyhimyksiin, mutta tosiaan ne tarinat niiden ympärillä on kiinnostavia. Toisaalta kyllä pidän mahdollisena, että kaikki mistä ikinä on mitään kerrottu voikin olla olemassa, mutta en kunnolla usko niihin, ennen kuin saan jonkinlaisia todisteita. En siis tosissani usko esimerkiksi Loch Nessin hirviöön, mutta jos siitä saataisiin oikea kuva, tai se saataisiin vaikka pyydystettyä, niin sitten mulla ei olisi muuta vaihtoehtoa, kuin uskoa siihen.

Musta on ihana ajatus, että eri ihmisryhmille on olemassa omia pyhimyksiään. Vaikka mä en niihin uskokaan, niin joku muu varmasi uskoo. Ne tuo omanlaistansa turvaa ja lohtua sitä kaipaaville samalla lailla, kuin esimerkiksi vertaistuki tuo jollekin toiselle. Musta turvan ja lohdutuksen saaminen on tärkeää, ja niin kauan kun siitä ei ole haittaa kenellekään, niin mulle on aivan sama, mistä kukin sen saa. Jonkun mielestä voi tuntua typerältä rukoilla hädän hetkellä, mutta jos se oikeasi auttaa rukoilijaa rauhoittumaan ja rentoutumaan, niin onko se nyt niin paha asia? Antaa toisen rukoilla, jos se helpottaa. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi muiden elämänkatsomus on jollekin toiselle ongelma. Jos se elämänkatsomus ei edellytä itsen tai muiden vahingoittamista, niin miksei sen vaan voisi antaa olla? Osaako joku vastata tähän?

Lucian päivää vieteetään mun käsityksen mukaan pääasiassa Ruotsissa. Meillä oli yläasteella ja lukiossa sellainen perinne, että aina Lucian päivänä, tai sillä viikolla jos se oli viikonloppuna, meillä kierti Lucia-kulkue koulussa. Seiskaluokkalaiset tytöt kulki valkosissa kaavuissa kynttilät kädessä ja laulo tätä laulua. Se oli tosi hienon näköstä ja kuuloista, kun ne käveli luokassa ja lauloivat Santa Luciaa. Ihana perinne, toivottavasti se säilyy pitkään siellä koulussa.

Miten te vietätte Lucian päivää? Onko teillä kotona tai koulussa jotain perinteitä? Mitä mieltä olette pyhimyksistä? Uskotteko niihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti