keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Rivi tontunpartojen suora on, valkoinen

Brita, Laila & Vieno - Tonttuparaati

Kyllä se joulu vaan lähestyy kovaa vauhtia. Ette usko millainen sotku täällä vallitsee, enkä vaan saa aikaiseksi siivota. Toivon todella, että huomenna riittää energiaa töiden jälkeenkin ja sen sijaan että lösähdän ensimmieksi sohvalle niin kipaisisin laittamaan pyykkikoneen päälle ja jatkaisin siivoamista loppuillan. Voihan se olla liikaa pyydetty, mutta katsotaan kuinka käy. Pari pakettiakin pitäisi vielä paketoida, mutta sitten lahjat on hyvin pitkälle valmiina. Itse tekemät, joista kerroin aiemmin, on edelleen kesken, mutta nekin on ihan hyvässä vaiheessa ja pitäisi ehtiä jouluksi. Toivon vaan, että maanantaina osaan priorisoida ajankäytön. Ostin nimittäin itselleni lahjaksi uuden puhelimen ja saan sen käyttöön maanantaina. Yleensä kun olen uuden puhelimen tai muun härpättimen saanut, niin ensimmäinen ilta on mennyt nenä kiinni siinä. Toivotaan, että joulukiireet menee etusijalle silloin.

Mä lapsena aina mietin, että kuinka paljon niitä tonttuja oikein pitää olla, että kaikki lahjat saadaan tehtyä ajoissa jouluksi. Maailmassa kuitenkin jokunen lahja vaihdetaan ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Sitten yhtenä jouluna äitin kertoi, että tonttuja voi auttaa paketoimalla itse lahjoja, niin tontut käy hakemassa ja viemässä ne oikeaan paikkaan. Mietin myös sitä, että jos paketissa lukee pelkkä etunimi, niin mistä joulupukki tietää, että kenelle Liisalle se paketti nyt on menossa. Senkin äiti taisi selittää sillä, että joulupukki osaa erottaa eri perheisiin menevät lahjasäkit ja pitää kunnolla huolta siitä, että lahjat löytää oikeisiin säkkeihin.

Ajatelkaapa nyt, millaista tollaisen bisneksen pyörittäminen olisi. Lahjatoiveet koko maailmasta saapuu pääasiassa joulukuun alussa, osa marraskuun aikana. Sitä mukaan kun toiveita tulee, pitää jakaa työntekijät rakentamaan niitä. Millainenhan sellainen tehas edes on, missä voi tehdä leluja, vaatteita, pelejä, elektroniikkaa, kirjoja, kosmetiikkaa suklaata ja lahjakortteja kaikkea yhtä aikaa? Testataanko kaikki tuotteet ennen toimittamista vai ovatko tontut niin luotettavassa asemassa, että heidän tekosensa toimivat aina? Sitten ne kaikki pitää vielä paketoida, kirjoittaa pakettikorttiin kenelle se on ja arkistoida valmis paketti oikeaan lahjasäkkiin, jotta se on jouluna oikeassa paikassa. Osan tontuista pitää myös käydä keräämässä ne lahjat, jotka on tehty auttamaan tonttuja. Jouluaaton ja joulupäivän aikana sitten joulupukki kiertää jakamassa lahjat jokaiseen perheeseen tai sitten tontut vie lahjat kuusen alle.

Entäpä mitä tehdään koko vuoden ympäro myös muulloin, kuin joulusesongin aikaan? Pitää käydä tarkkailemassa jokaista tällä planeetalla tallustavaa ja kirjata jokainen hyvä ja paha teko. Niiden perusteella sitten mietitään, montako toivetta oikeasti toteutetaan.  Ei ole joka jätkästä tollaisen rumban pyörittämiseen. Silti yksi ihminen yhdessä ison avustajalaumansa kanssa on valmis käymään saman läpi joka vuosi vain siksi, että kaikilla olisi edes kerran vuodessa mahdollisuus onneen ja iloon. Aika ihailtavaa, eikö?

Olisiko teistä tällaisen yrityksen pyörttämiseen? Tai yrittäjiksi ylipäätään? Tykkäättekö miettiä, mit eri vaiheita tällaisiin prosesseihin kuuluu? Miten tämä kaikki jouluprosessi on mahdollista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti